Personlighet og intelligens er de to mest grunnleggende kjennetegnene for individuelle forskjeller og har lenge blitt tenkt på som to atskilte trekk ved et individ. Personlighet fanger opp stabile mønstre i hvordan mennesker tenker, føler og handler på tvers av situasjoner over tid, mens intelligens representerer en generell kognitiv kapasitet som i stor grad manifesterer seg som den felles faktoren for prestasjon på en rekke ulike kognitive tester. Men hva sier forskningen? Er det faktisk en sammenheng mellom hvem vi er og hvordan vi tenker?
Nyere forskning tyder på at personlighet og intelligens ikke er helt uavhengige av hverandre, men at det finnes systematiske, om enn moderate sammenhenger mellom dem. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på disse funnene. Vi vil særlig utforske hvordan de to hovedtypene av intelligens – flytende og krystallisert – påvirkes av ulike personlighetstrekk.
Før vi ser nærmere på forskningen, er det viktig å forklare hva vi mener med intelligens.
Forskning viser at personlighet har mye sterkere sammenheng med krystallisert intelligens enn med flytende intelligens. Men hvorfor?
En av de mest interessante forklaringene på denne sammenhengen kommer fra investeringsteorien (Cattell, 1963). Teorien foreslår at enkelte personlighetstrekk, spesielt fasetten ideer under åpenhet for erfaring, påvirker hvordan vi investerer tid og innsats i læring og intellektuell utfoldelse. Over tid kan dette bidra til utviklingen av krystallisert intelligens, ettersom erfaringer og kunnskap akkumuleres.
Rammstedt et al. (2018) gjorde en studie som viste at personlighet forklarer tre ganger mer av variasjonen i krystallisert intelligens enn i flytende intelligens. Dette betyr at hvem vi er som personer – våre vaner, interesser og måter å engasjere oss i læring på – spiller en stor rolle i hvordan vi bygger opp kunnskap over tid.
Mange studier har tidligere sett på sammenhengen mellom intelligens og de brede personlighetstrekkene i Big Five-modellen (åpenhet, planmessighet, ekstroversjon, omgjengelighet og emosjonell stabilitet). Men nyere forskning (Anglim et al., 2022) tyder på at det er mer å hente ved å se på de spesifikke fasettene innenfor hvert trekk.
Åpenhet for erfaring: Handler om grad av nysgjerrighet, kreativitet, og hvorvidt man liker nye og varierte oppgaver.
Planmessighet: Handler om hvordan vi tilegner oss oppgaver og retter energien vår mot å oppnå resultater.
Emosjonell stabilitet: Emosjonell stabilitet er det personlighetstrekket som indikerer hvor rolig, trygg og sikker en person er.
Ekstroversjon: Dimensjon går fra introvert til ekstrovert. Det handler ikke om hvordan man interagerer med andre eller om man er god eller dårlig på det, men om hvordan man liker å tilbringe tiden sin.
Omgjengelighet: Omgjengelighet reflekterer individuelle forskjeller når det kommer til samarbeid og sosialt samhold.
Selv om vi ofte betrakter intelligens og personlighet som separate egenskaper, viser nyere forskning at det finnes interessante koblinger mellom dem – særlig når vi dykker ned på nivået av personlighetens fasetter. Samtidig er det viktig å understreke at personlighetsdimensjoner og intelligens ikke er sterkt korrelert; forskningen viser typisk små til moderate sammenhenger. Mens enkelte trekk, som åpenhet for erfaring og planmessighet, kan påvirke hvordan vi bygger opp og anvender krystallisert intelligens, har flytende intelligens, evnen til problemløsning i nye situasjoner, svakere koblinger til personlighet.
I praksis betyr dette at intelligens og personlighet er to ulike psykologiske domener som påvirker hverandre i begrenset grad. Hvem vi er som personer bestemmer ikke hvor intelligente vi er, men kan påvirke hvordan vi utnytter og utvikler evnene våre over tid. Denne forståelsen kan hjelpe oss med å bruke kunnskap om egen personlighet for å legge bedre til rette for læring og utvikling, uten å overvurdere betydningen av personlighet for generell intelligens.
Referanser:
Anglim, J., Dunlop, P. D., Wee, S., Horwood, S., Wood, J. K., & Marty, A. (2022). Personality and intelligence: A meta-analysis. Psychological Bulletin, 148, 301–336. https://doi.org/10.1037/bul0000373
Cattell, R. B. (1963). Theory of fluid and crystallized intelligence: A critical experiment. Journal of Educational Psychology, 54(1), 1–22. https://doi.org/10.1037/h0046743
Rammstedt, B., Lechner, C. M., & Danner, D. (2018). Relationships between Personality and Cognitive Ability: A Facet-Level Analysis. Journal of Intelligence, 6(2), 28. https://doi.org/10.3390/jintelligence6020028